PE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> kijk omega Urenwerk - Een blog over het leukste tijdverdrijf wat er is; horloges. yiplacdw

Urenwerk - Een blog over het leukste tijdverdrijf wat er is; horloges. kijk omega

Urenwerk - Een blog over het leukste tijdverdrijf wat er is; horloges.

Lange & Söhne Audemars Piguet Baume & Mercier Bell & Ross Blancpain Breguet Breitling Bruno Söhnle Bulgari Cartier Chopard Chronoswiss Corum Cuervo y Sobrino Daniel Roth Dewitt Fortis Frederique Constant Girard Perregaux Glashütte Original Graham Hublot IWC Jaeger-LeCoultre Junghans Longines Maurice Lacroix Mido Montblanc Minerva Omega Oris Panerai Patek Philippe Rado Raymond Weil Roger Dubuis Rolex Sinn TAG Heuer Zenith

Pagina's

vrijdag 2 december 2016

Horlogefreaks: de Facebookpagina waar je je liefde voor horloges kunt delen

Een paar jaar geleden hebben wij (Jasper en Dennis) in een spontane opwelling een Facebook pagina aangemaakt om horlogefoto's -verhalen en -kennis te delen: Horlogefreaks. Inmiddels bestaat de groep uit 4000 enthousiaste leden.Van Seiko-, Omega-, Rolex-, Invicta-fan tot fanatieke zelfbouwer. Ook horlogefreak? Klik dan even op het plaatje hieronder...


2 reacties Links naar dit bericht

Vintage horloges in een handige timeline

De hoogtepunten zien van de grootste horlogemerken? Op deze site vind je ze in een mooie tijdslijn: http://www.timeline.watch/


0 reacties Links naar dit bericht

dinsdag 24 maart 2015

Urenwerk redactie bezoekt BaselWorld 2015


Dit jaar zijn we er bij: BaselWorld. In maart 2015 is het evenement weer in de schitterende Messe Basel. Hoewel we bij Urenwerk de focus op vintage horloges hebben gaan we er van uit dat er ook voor ons genoeg moois te zien is. Wie weet treffen we je daar?!

Meer over BaselWorld op de site in in de iphone of android app. 0 reacties Links naar dit bericht

woensdag 9 juli 2014

De eerste automaat met hoogtemeter van Oris

De Oris Big Crown ProPilot Altimeter,
’s werelds eerste automatisch mechanische
hoogtemeter horloge. 

Normaal gesproken houden we ons bij Urenwerk voornamelijk bezig met de fascinerende wereld van vintage horloges.  
En promoten we de hobby van het sleutelen aan oude uurwerken, zodat deze weer in ere hersteld kunnen worden. Voor deze nieuwe Oris maken we graag een uitzondering.  Meer dan 75 jaar nadat Oris haar eerste pilotenhorloge produceerde, presenteert dit bedrijf – de Oris Big Crown ProPilot Altimeter, ’s: werelds eerste automatisch mechanische horloge met een mechanische hoogtemeter. Een waardige opvolger die niet onopgemerkt zal blijven bij de horlogeliefhebbers. 

Deze Oris Big Crown ProPilot Altimeter is speciaal ontwikkeld om te dienen als een high-performance instrument voor piloten, bergbeklimmers, onderzoekers en wetenschappers die op grote hoogte werken. De 47mm meerdelige stalen kast herbergt een Oris automatisch uurwerk en een Zwitserse, mechanische, barometrische hoogtemeter en barometer. 

De Oris Big Crown ProPilot Altimeter heeft twee kronen.
De kroon op 2 uur is een conventionele kroon om tijd en datum
 inte stellen en om het horloge zo nodig op te winden
(het automatische uurwerk heeft een gangreserve van 38 uur).
Eén van de grootste uitdagingen waar de Oris-technici voor stonden, was het ontwerpen van de wijzer van de hoogtemeter. Omdat het hoogtemetermechanisme klein genoeg gemaakt moest worden om in een polshorloge te passen, moest de wijzer extreem lichtgewicht zijn, maar toch stijf genoeg om eventuele toleranties (en daardoor inaccurate waardes) te vermijden. De oplossing was de vervaardiging uit gelamineerde koolstofvezel, waardoor de wijzer zeven maal zo licht werd, maar 10 maal zo stijf als de gemiddelde horlogewijzer.

De nieuwe Oris ProPilot collectie: (v.l.n.r.) de Big Crown ProPilot Chronograph GMT,  de Big Crown ProPilot Day Date en de Big Crown ProPilot Date.  Alle drie met een geribbelde rand langs de lunette – een  designelement dat op de turbines van een straalmotor geïnspireerd is. 
Een andere uitdaging was de bescherming van het binnenwerk van het horloge tegen vocht wanneer de hoogtemeter geactiveerd wordt. Oris patenteerde hiervoor een nieuwe hoogtemeterbediening en ventilerende kroon, die dankzij een membraan van PTFE dat een dampbarrière creëert, voorkomt dat vocht in het horloge kan binnendringen.  De hierboven genoemde aspecten worden beschermd door een Oris patent op de multifunctionele bediening c.q. ventilerende kroon en het coaxiale ontwerp van het horloge- en het hoogtemetermechanisme, inclusief een geskeletteerde mechanismehouder en de koolstofvezel wijzer.

De werking van de Oris Big Crown ProPilot Altimeter 
Een tweede geschroefde kroon op 4 uur bedient de hoogtemeter. Omlaag gedraaid in de ‘0-stand’ is de hoogtemeter niet actief. Het horloge is waterdicht tot 10 bar. De hoogtemeter wordt geactiveerd door de kroon omhoog te draaien naar ‘stand 1’, herkenbaar aan een rode ring. Wanneer de kroon wordt uitgetrokken naar ‘stand 2’ kan de hoogtemeter gekalibreerd worden. Eenmaal ingesteld geeft het horloge de huidige hoogte aan met behulp van de gele indicator, plus de bijbehorende luchtdruk met de rode indicator. De hoogteschaal bevindt zich langs de buitenste wijzerplaatring; hij meet hoogtes tot 15.000 voet of 4500 meter.
Er zijn twee modellen geproduceerd, één met een schaalverdeling in voeten en één in meters. De luchtdrukschaal ligt verdiept tussen de hoogteschaal en de centrale wijzerplaat. Wanneer de hoogtemeter niet meer vereist is, wordt de kroon teruggesteld naar stand 0 door hem omlaag te draaien. 

Oris in vogelvlucht
De Oris Pointer Date uit 1938 had een centrale wijzer  die de datum aangaf en een extra grote kroon.  Tegenwoordig Oris’ bekendste designkenmerken. 
De historie van de vervaardiging van horloges en die van de luchtvaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ontwikkelingen in de luchtvaart gedurende de eerste vier decennia van de 20e eeuw, zetten de gedachte dat zwaarder-dan-lucht vliegen een onmogelijke droom was, om in een commerciële, industriële en militaire werkelijkheid. Vliegen was de toekomst – het was snel, opwindend, gevaarlijk en de mannen en vrouwen die het luchtruim kozen, werden gezien als helden.  Net als de vliegmachines zelf waren de eerste vlieginstrumenten erg eenvoudig. Al snel werd duidelijk dat piloten behoefte hadden aan kwaliteitsinstrumenten voor tijdwaarneming waarop ze konden vertrouwen bij het plannen van hun routes en manoeuvres en tijdens hun missies in de lucht. Gedurende die eerste jaren van de luchtvaart – begin 20e eeuw – waren zakhorloges het meest gangbaar. Maar voor piloten, die handschoenen droegen om zich tegen de elementen te beschermen, was onhandig gezoek naar een zakhorloge beslist geen optie. 
De Oris Royal Flying Doctor Service Limited Edition
 is een eerbetoon aan het werk van de Royal Flying Doctor Service,
dat vliegmedische zorg levert in geheel Australië.

Het praktische alternatief was een horloge dat je om de pols droeg. Polshorloges betekenden dat piloten de tijd snel en gemakkelijk konden controleren, zonder gezoek of ingewikkelde bewegingen. Binnen afzienbare tijd droegen piloten overal ter wereld een polshorloge.  Maar ze waren nog niet perfect, dus er volgden verbeteringen. De uurwerken werden kleiner, omdat de meeste piloten in de weinige ruimte die hun cockpit bood niet zonder problemen een zakhorloge om hun pols konden dragen. De wijzerplaten werden beter afleesbaar; teruggebracht tot de meest essentiële functies, met lichtgevende materialen op de wijzers en uuraanduidingen voor afleesbaarheid gedurende nachtvluchten. En de kronen werden groter, zodat piloten hun horloge ook met handschoenen aan konden bedienen. 

 


Terwijl de vliegmachines en de mannen en vrouwen die erin vlogen yiplacdw. fashion watches for mensteeds populairder werden, groeide ook de invloed van de uitstraling van het pilotenhorloge. Degenen die terugkeerden van hun inzet tijdens de oorlog waren helden – en hun standaard luchtmacht horloges werden een symbool voor hun heldendaden. De luchtvaart maakte polshorloges niet alleen beter, maar ook modieuzer.
De keuze van piloten 
Oris speelde een wezenlijke rol in al deze veranderingen. De originele Big Crown Pointer Date uit 1938 was nog maar het begin, niet alleen dankzij z’n extra grote kroon, maar vooral om zijn pointer date functie. Een functie die een van Oris’ bekendste designkenmerken zou worden.  In de daaropvolgende decennia heeft Oris talloze pilotenhorloges geproduceerd. In de afgelopen 20 jaar zijn er vele ontwikkeld ter ere van partners van Oris; andere waren Limited Editions, vervaardigd om belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de luchtvaart te gedenken of de prestaties van hedendaagse piloten te eren.

 Accurate polshorloges speelden een cruciale rol in de oorlog.  Hier stemmen Amerikaanse piloten hun horloges op elkaar af. 
De Oris Flight Timer 1945 LE markeerde dat de Tweede Wereldoorlog 60 jaar geleden plaatsvond, de Oris Polly Vacher Limited Edition was gewijd aan de opmerkelijke Britse pilote die in 2003 als eerste vrouw via de Noord- en de Zuidpool solo rond de wereld vloog. En dit jaar belichaamt de Oris Royal Flying Doctor Service Limited Edition de relatie tussen Oris en de legendarische Australische vliegende gezondheidszorg.

Belangrijke pijlers van de Oris luchtvaartcollectie zijn de Big Crown (een voortzetting van het verhaal dat 76 jaar geleden begon), de BC3 en de BC4. De BC3 werd in 1999 geïntroduceerd en is een klassiek pilotenhorloge, met een robuuste ronde kast en een zwarte of witte wijzerplaat met eenvoudige, zeer goed afleesbare details. Het BC4-design verscheen voor het eerst in 2008. Het ontwerp was gebaseerd op de instrumenten in de cockpit en het horloge zat boordevol functionaliteit. De huidige modellen bieden chronograaf, retrograde datum, regulateuruurwerk en een Worldtimer die drie tijdzones tegelijk weergeeft, waarvan er één met behulp van plus- en min-poussoirs aan beide zijden van de kast in stappen van 1 uur voor- of achteruit bijgesteld kan worden. In 2009 won de BC4 de prestigieuze Red Dot Design Award. 
4 reacties Links naar dit bericht

vrijdag 14 februari 2014

Kelton; een goedkoop horlogemerk uit de Timex stal

In 1854 werd aan de Noord-Oostkust van de Verenigde Staten de basis gelegd voor het bedrijf dat tegenwoordig bekend staat als Timex. Een merk voor de working class heroes. In de jaren 60 marktleider qua volume. Groot geworden dankzij eenvoudige horloges met robuuste calibers (zonder jewels). In de jaren '50, toen de eerste horloges onder de merknaam Timex op de markt kwamen, was één op de drie verkochte horloges een Timex. Na de succesvolle jaren 60 kwam het bedrijf in de beruchte jaren 70 in zwaar weer terecht. Alle op Swiss Made gebaseerde horlogemakers kregen te maken met de revolutie van de goedkoop te produceren (en bovendien uiterst nauwkeurige) quartzhorloges en aansluitend de digitale revolutie (kortstondig de LED horloges en daarna de LCD quartzjes).

De stift-anker
Een van de tactieken van Timex was om betaalbare mechanische Zwitserse horloges op de markt te zetten om te kunnen concurreren. Dit werd onder meer het merk Kelton.
Eenvoudig maar doeltreffend uurwerk
 Deze 'stift-anker' (Roskopf) mechaniekjes, hadden geen juwelen nodig en hielden zich desondanks prima (andere namen hiervoor zijn pin-pallet of pin-lever escapements). Ze zitten in verbazingwekkend veel goedkopere horloges. Ingersoll, een van de bedrijven die opging in US Time (Timex), heeft dit soort caliber groot gemaakt doordat zij begin vorige eeuw een horloge wisten te maken dat even duur was als één dag arbeidsloon: 1 dollar. De zogenaamde one dollar watches. Zijn deze uurwerkjes dan altijd troep? Nee; het mooie is dat ze vrijwel even betrouwbaar waren als een horloge van 1000 dollar. De firma Oris, bekend van dure horloges, wist op basis van dit stiftankeruurwerk zelfs 242 certificaten te verkrijgen.
Kelton 1134 uit 1968

Makkelijk te identificeren

Maar goed, Kelton dus. Ik heb er twee; eentje uit 1968 toen alles nog OK leek, en een uit 1976: het hoogtepunt van de horloge shake-out. Timex horloges, en dus ook Kelton horloges, zijn zeer eenvoudig te identificeren aan de wijzerplaat. Hierop bevindt zich een tweetal nummers: De linker 4 zijn het modelnummer. De rechter 4 of 5 bestaan uit het het caliber en het jaartal. Is de rechterkant 2468 dan betreft het een horloge met Timex Model 24 caliber uit 1968. Alle Timex calibers worden hier goed beschreven, mocht de wijzerplaat niet eenduidig zijn. Soms is het getal moeilijk leesbaar (onder de rand) en dien je het uurwerkje even te lichten uit de kast.
Niet gemaakt om aan te sleutelen
Mijn ene Kelton, een Kelton 1134 uit 1968 is vierkant en heeft een zeer herkenbaar, simpel caliber Model 24 welke in 1963 geïntroduceerd werd en het tientallen jaren heeft volgehouden. Op basis van dit caliber zijn er zeer veel varianten gemaakt. Dit model is het basismodel en heeft geen complicaties. Alle onderdelen zitten tussen twee platen (plateaus) vast en reparaties zijn dan ook niet de bedoeling (wegwerp-artikel). Het horloge bevat geen lumen en ik draag hem op bruin leer. Een beetje aan de kleine kant anno 2011, maar wel een tijdsicoon en... hij loopt prima. Verdere info: Waterproof en voorzien van ArmaChoc.De tweede Kelton betreft een vrouwenmodel (mannen zou kunnen, maar hij is écht klein) welke er lustig op los tikt. Deze Kelton 23570 komt uit 1976 en is rond, bevat lumen, een vrolijke rode secondewijzer en een datum functie. Het blijkt een caliber Model 25 te bevatten; welke gelijk is aan de hierboven genoemde Model 24 maar dan met datum functie. De wijzerplaat vermeldt verder nog water resistant en ArmaChoc; het protectiesysteem van Timex (net als dat je Incabloc hebt).  Dit horloge loopt ook prima, maar is voor mij dus echt te klein. Opvallend is overigens dat de spacer (de ring die het caliber in de kast vastzet) bij de recentere Kelton van plastic is, waar deze in de jaren 60 versie nog van staal waren. Onderdeel van de bezuinigingen gok ik.
ArmaChoc; de Incabloc van Kelton

Zijn het collectors-items?  Zeker niet, maar ze staan wel voor een bepaalde tijd in het horlogeverleden: die waarin massaproductie (op zijn Henry Fords) gemeengoed werd en waarbij traditionele horlogemerken er alles aan deden de Aziatische invasie te keren. Het heeft nog tot eind jaren 90 geduurd voordat de industrie er weer bovenop was.
Kelton 23570 met kaliber 25 uit 1976
2 reacties Links naar dit bericht

vrijdag 28 juni 2013

Allereerste digitale horloge werd gemaakt in 1890!

Het werd tijd voor een blog over een categorie die bij veel liefhebbers van vintage horloges maar weinig aandacht krijgt; Het digitale horloge. Geheel onterecht volgens mij, want het digitale horloge bestaat inmiddels al 120 jaar; ver voordat de eerste Casio's op de markt kwamen.

Computers waren er nog niet (als je een Microsoft bestelde, kreeg je een klein poetsdoekje ) en Alexander Bell had nog maar net de telefoon uitgevonden. Ook polshorloges waren er nog niet (die werden pas zo'n 30 jaar later populair tijdens de eerste wereldoorlog).

Hoezo digitaal? 
Jaren 80: De bekende Casio-tjes
met LCD scherm veroveren de markt.
De meeste mensen verstaan onder een digitaal horloge iets heel anders dan de horlogeliefhebbers. Ze bedoelen eigenlijk een LCD (Liquid Crystal Display) horloge die vanaf de jaren 80 op de markt kwam. Die zijn inderdaad ook digitaal (net als horloges met een LED display). Maar digitaal slaat niet op LCD maar op de manier van tijdsaanduiding; Een analoog horloge maakt gebruik van een wijzer en een digitaal horloge geeft alleen de tijd weer middels cijfers. Of het een mechanisch horloge is of een batterij aangedreven met quartz uurwerk maakt feitelijk geen verschil (zo zijn er ook analoge horloges gemaakt met een LCD scherm).

Cortebert
Het eerste digitale horloge die in meerdere oplages werd geproduceerd was dus geen Casio maar een zakhorloge uit 1890 en werd gemaakt door horlogemaker Joseph Pallweber voor het Zwitserse Cortebert. En omdat batterijtjes dus nog niet bestonden (duh), waren deze horloges volledig mechanisch. Zoals je zult begrijpen zijn deze eerste digitale horloges bijzonder gewild onder verzamelaars.
Cortebert zakhorloge uit 1890

Jump Hour
Deze zogenaamde 'jump hour watches' maken gebruik van papieren of plastic ronde schijven die meedraaien (zoals normaal gesproken de wijzers doen). Deze techniek is tot ver in de jaren 70 de meest gebruikelijke manier geweest om de tijd digitaal weer te geven. Na de komst van de LED techniek ( zoals op de Computron van Bulova) en later de LCD techniek wordt deze methode, op enkele horloges na, eigenlijk niet meer toegepast. 

Jump Hour: De schijven draaien om hun as.
Wat is nou beter leesbaar? Digitaal of analoog?

Moderne versie van de Jump Hour van Lip.
Tja, dat is nogal persoonlijk. De een zweert bij analoog, de ander heeft weer liever digitaal. Experts beweren dat analoog sneller zou 'lezen'. Ik ben daar niet zo van overtuigd. Zeker met secondes aflezen vind ik digitaal gewoon makkelijker. Niet voor niets hebben GSM's, wekkerradio's, stopwatches etc doorgaans een digitale weergave toch? Hoe dan ook: Het blijft een discussie die nog vele horlogeblogs zal vullen. Ik vind het in ieder geval een fascinerende categorie binnen de horlogewereld. En dan vooral de versies met mechanische uurwerkjes.

Jaren 50: gouden Lord Elgin.
De Cadillac onder de horloges?

Jaren 60: Een Castor Supernova (van Buler)
Doet qua stijl enigzins aan Diesel horloges denken.
Digitale horloges uit deze periode worden steeds populairder
en zijn (nog) redelijk betaalbaar. Deze heb ik op de
Rikketik beurs voor rond de 50 Euro gekocht.Jaren 70:  De Computron 'drivers watch' met LED Display van Bulova. Het digitale display is schuin geplaatst zodat je hem tijdens het rijden goed kan lezen. Nadeel van LED displays was o.a. dat batterijtjes snel leeg raakten.

4 reacties Links naar dit bericht

maandag 25 maart 2013

Horloges van Toen: Vintage urenwerkjes in de etalage...
Bloggen over vintage horloges is leuk (hoewel het aardig stil stond hier), maar er mee bezig zijn is nog veel leuker. Op de Rikketik zoeken naar mooie horloges, Marktplaats afspeuren, poetsen en bekenden helpen. Je kent het wel. Gevolg is dat onze verzamelingen een beetje groot beginnen te worden. En je wil ook wel eens wat nieuws. Een idee was geboren! We zetten onze horloges op internet. Benieuwd naar dit staaltje hobbyisme? Kom kijken op www.horlogesvantoen.nl.


5 reacties Links naar dit bericht

zaterdag 24 maart 2012

Uitreiking Montblanc ‘The Beauty of a Second’

Filmmaker Wim Wenders en Montblanc presenteerden dinsdagavond 20 maart in Berlijn de uitreiking van de kortefilmwedstrijd “The Beauty of a Second”. 

Uit de vier finalisten, onder wie de twee Nederlanders Marc van Fucht en Hike Kurvink, werden uiteindelijk twee winnaars geselecteerd. Alexandra Ivascu uit Roemenië was de winnaar voor “Best Playlist” en Jan Herms uit Duitsland won de prijs voor “Best Second”. Beide winnaars ontvingen een trip naar Berlinale 2012, een ontmoeting met Wim Wenders en een Montblanc Nicolas Rieussec Chronograaf Horloge.

Meer lezen » 1 reacties Links naar dit bericht

donderdag 8 maart 2012

Je eigen horloge om de pols?

Vergeet de IWC's, Rolexjes en Tag Heuers.  Je eigen horlogemerk maken is toch veel leuker en origineler?  Bij HK Brandwatches (een Nederlands bedrijf) vinden ze in ieder geval van wel. Kies zelf een van de horlogemodellen en vervolgens printen ze je naam er voor je op. Bij minimaal 12 stuks kosten ze €49,- per stuk. Misschien een beetje 'corny' maar als ik eerlijk ben zien de modellen er  best ok uit (en hebben ze nog prima kwarts uurwerkjes ook). Bestellen doe je hier:  www.hkbrandwatches.nl


5 reacties Links naar dit bericht

maandag 23 januari 2012

How it's Made: Panerai Luminor

Altijd al willen weten hoe het befaamde Italiaanse horlogemerk Panerai tegenwoordig zijn mechanische horloges fabriceert? In deze serie "How it's Made"van Discovery Science Channel  krijg je een uniek kijkje in de keuken...

Klik op de foto voor de Panerai "How is's Made' aflevering:

Deel 1:

Deel 2:
0 reacties Links naar dit bericht

vrijdag 5 augustus 2011

Yes! Mijn Bulova Accutron 218 werkt weer!

Note redactie: Wil je ook je accutron laten repareren? Stuur dan even een mailtje naar urenwerk@gmail.com 


Vandaag in Hilversum een bijzonder bezoek gebracht aan Rob; De Bulova Accutron specialist van Nederland. 

Laat ik bij het begin beginnen: Enkele maanden geleden kocht ik voor een redelijk bedrag een fraaie 14k goldfilled Bulova Accutron 218I met kroon op 4-uur en datum op 3-uur. Vanwege zijn bijzondere stemvork techniek (waarover later meer), en de bijzondere plek die de Accutron in de horlogehistorie inneemt, had ik de Accutron al enige tijd op mijn verlanglijstje staan. Maar een betaalbaar en nog goed uitziend exemplaar is vrij prijzig en kan een aardig deel van je 'wanted list' opslurpen. Prijzen kunnen makkelijk oplopen tot een paar honderd Euro.
Mijn Bulova Accutron 218I met datumfunctie die maar niet op gang wilde komen.


M9 dateert het horloge op 1969
Mijn exemplaar was een vrij basic model (zie foto's boven en links), dus een mooi instapmodelletje. In de beschrijving stond dat er waarschijnlijk alleen een nieuw batterijtje  in hoefde en dan zou hij weer ‘zoomen’ (of ‘Hummen’ zoals Bulova liefhebbers het liever noemen, veroorzaakt door de hoge frequentie van 360Hz). Al snel werd duidelijk dat het een en ander toch wat gecompliceerder lag. Om te beginnen het batterijtje. Deze worden niet meer geleverd. Oorspronkelijk hoort er een 1.35V (type 343) kwik batterijtje in, maar die mogen vanwege de giftige kwik niet meer gemaakt worden. En op de tweedehands markt worden voor een originele belachelijke prijzen gevraagd. Gelukkig bleek er sinds kort een alternatief beschikbaar: een V344 (bv. van Energizer). Maar deze is geen 1.35 maar 1.55 Volt! En dat schijnt niet echt goed te zijn voor het delicate uurwerkje las ik op diverse blogs. Niet doen dus. Hij kan te snel gaan lopen, of zelfs je horloge kapot maken. Maar, las ik ergens anders weer, het kan ook gewoon goed gaan. Het alternatief was om er diode tussen te laten zetten die de spanning vermindert. Of een batterij kopen die naar 1.35V is teruggeschroefd. Ik besloot de gok te wagen en bestelde gewoon een 1.55V.
Met toch wel wat klamme handjes plaatste ik het batterijtje voorzichtig en een beetje schijn, op zijn plek. Ik had, zoals beschreven, de zijkanten zorgvuldig met  tape ingewikkeld, gebruikte geen metalen tweezer (want ik had gelezen dat hij kost wat kost geen kortsluiting mocht maken) en hopla; hij lag er in!  Maar je raadt het al; geen gehum. Ojee, had ik 'm gesloopt? Was ik weer niet voorzichtig genoeg? Het batterijtje toch teveel spanning? Of had ik een al kapotte Accutron gekocht (zal niet de eerste keer zijn) met een kapotte coil wat een relatief dure reparatie is, die ik zeker niet zelf kon en wilde uitvoeren.

                        Voor wie niet bekend is met de Accutron, een kleine introductie: De Accutron werd geïntroduceerd in 1969 en was het eerste electrische horloge die gebruik maakte van een stemvork. Er waren dus wel al diverse elektrische horloges op de markt (al sinds 1957), maar die gebruikte nog de ‘ouderwetse’ balanswiel om het tempo te bepalen. Wie meer wil weten over de techniek klikt hierBulova leverde de techniek ook aan o.a. Omega (bv voor de Megasonic 720hz),  en aan Nasa (de Omega Speedmaster werd dan misschien als eerste gedragen bij de maanlanding, maar de electronica van de stemvork werd gebruikt in de instrumenten van de Appolo 11).  De stemvork heeft helaas niet lang ‘geleefd’, slechts 6 jaar. Na de introductie van het kwartshorloge, die  nauwkeuriger was én voordeliger te produceren, raakte het snel uit de mode. 

Het beroemde en gewilde 'Spaceview model'.
Ik was van plan om niet op te geven en via via kwam ik terecht bij Rob. Hij zou me zeker kunnen helpen. Want bij de gemiddelde juwelier hoef je echt niet aan te kloppen; "Nou die kunt u weggooien hoor meneer. Die zijn niet meer te maken". Bij 'Accutron Rob' dus wel. En hij doet het graag; het is immers zijn hobby.  Rob was eigenlijk altijd al aan het sleutelen aan horloges. Eerst waren er de zakhorloges, daarna volgde de polshorloges (met een voorliefde voor de Accutron). Via een oudere horlogemaker is hij warm geworden om zelf te gaan repareren, omdat de kosten onderhand de pan uitliepen. Direct na het ingaan van zijn prepensioen op 59 jarige leeftijd is hij de opleiding van uurwerkhersteller gaan volgen aan het Zadkine te Amsterdam en is hierdoor gecertificeerd uurwerk hersteller, hij was daar de oudste van de klas. Sinds 2009 is deze opleiding in Amsterdam gestopt en is verplaatst naar Schoonhoven.
Zijn kennis van de Accutron kon hij via die opleiding echter niet verkrijgen en is deze toen gaan zoeken via het internet vanuit de USA. Inmiddels, na 15 jaar, heeft hij zeer veel relatie’s, onderdelen en know how en alle technische documentatie en afstelapparatuur opgedaan zodat geen enkel Accutron kaliber nog een probleem voor hem is. 
Meer aan de hand 
Binnengekomen in zijn huis kon ik meteen doorlopen naar zijn 'atelier'. Hier werd meteen duidelijk dat Rob zijn hobby serieus nam. Er stonden diverse originele Bulova meetinstrumenten, een grote hoeveelheid originele onderdelen stonden netjes gerangschikt en aan de muur hingen een aantal leuke souvenirs. De kast van het horloge werd vakkundig gelicht en het uurwerkje onder de loupe genomen:
Links van de 4 jewels kun je, als je goed kijkt, het dunne metalen draadje zien dat verkeerd lag...
De batterij bleek te weinig ‘juice’ te hebben ( en was daarnaast door mij veel te overdreven ingepakt). En met de juiste plaatsing van een nieuw batterijtje begon hij spontaan te hummen! Ik voelde me best een oen, mag je weten. Maar er was nog iets aan de hand, iets wat ik zeker niet kon fixen: Het veertje met steentje dat het indexwheel (320 tandjes) in beweging zet (= indexfinger) lag niet goed. "Het veertje is gemonteerd op de tuning fork, het veertje heeft een steentje welke bij de terugkerende beweging van de stemvork het indexwheel verhinderd terug te draaien en heet een pawlfinger. Deze is verstelbaar op de platine gemonteerd. Dit is zowel van toepassing op de kalibers 214, 218, 219, 224, 230 en voor de 218 ook met het merk Universal Geneve evenals de ESA (Ebauches) kalibers (patent Bulova) t.w.: Omega, IWC, Citizen, Titus, Eterna, Longines, Longines enz." Aldus Rob. 
Na wat zorgvuldig 'liften', en herplaatsen van het veertje lag hij weer goed. Rob bevestigde daarna meteen een nieuw origineel schroefje voor de batterijveer (ontbrak), en daarna was mijn Accutron weer helemaal de ouwe.
Mijn Accutron loopt nu fantastisch, en nog secuur ook (ja, met een 1.55V batterijtje). En ik heb een zeer leerzame ochtend gehad. Bedankt hiervoor Rob! 
Diverse Accutron modellen die Bulova tijdens de korte 'lifespan' op de markt bracht
Voor nog meer informatie over de techniek achter de Accutron klik je hier en hier.

Wil je weten of je Spaceview een conversie is of the real deal? Check deze site: http://members.iinet.net.au/~fotoplot/accspace.htm#warn

9 reacties Links naar dit bericht

woensdag 11 mei 2011

USSR: Mooie collectie Russische horloges

Soms kom je een website met horloges tegen die je met iedereen wil delen. En eerlijk is eerlijk; de 'Russen' worden terecht steeds populairder onder verzamelaars van vintage uurwerkjes.

Op mijn surftocht op zoek naar meer informatie over een Raketa Perpetual Calendar, kwam ik deze fraaie collectie tegen met o.a. bijzondere Sturmanskie's, Poljots en Pobeda's. Heerlijk om een overzicht te zien met goed uitgelichte foto's van een prive verzamelaar! Hebben, hebben, hebben...
Bij deze de link: http://www.netgrafik.ch/russiantimes.htm

Enjoy!

kijk omega

relojes de pulsera para mujer
bicarbonato
orologi a buon mercato
orologio omega di bond di James

Selectie WK Jonge Dressuurpaarden 2017

Van 3 t/m 6 augustus 2017 zijn de Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses in Ermelo. Op deze pagina staat alle informatie over het selectietraject: de competitiebepalingen, een schematische weergave van de selectieprocedure, de te rijden proeven en natuurlijk de data van de selectiewedstrijden, de halve finale en de finale.

KNHS−SportsFit selectiewedstrijden (mogelijk gemaakt door Pavo)

 • 23 april 2017, Dressuurfestival Almelo
 • Vrijdag 12 mei 2017, Kootwijk 
 • Zondag 21 mei 2017, Nieuw & St. Joosland
 • Zondag 28 mei 2017, Uden 

Tijdens de selectiewedstrijden en de halve finale wordt één proef gereden: de Preliminary Dressage Test van de FEI voor de betreffende jaargang (zie downloads). Inschrijven voor de selectiewedstrijden kan via MijnKNHS.nl

KNHS−SportsFit halve finale

Tijdens de selectiewedstrijden en de halve finale wordt één proef gereden: de Preliminary Dressage Test van de FEI voor de betreffende jaargang (zie downloads). 

 • Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni 2017, Etten Leur (vrijdag de 7-jarigen en zaterdag de 5- en 6-jarigen) 

KNHS−SportsFit selectiefinale

De finale wordt gereden over twee proeven: als eerste de FEI Preliminary Dressage Test en als tweede de Final Dressage Test voor jonge paarden voor de desbetreffende jaargang.

 • Donderdag 13 juli 2017, Ermelo (tijdens het NK dressuur)
  1e proef: FEI proef Preliminary Dressage Test
 • Zaterdag 15 juli 2017, Ermelo (tijdens het NK dressuur)
  2e proef: Final Dressage Test

Startlijst selectiefinale vind je in Mijn KNHS

WK Jonge Dressuurpaarden

De Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses zijn van 3 t/m 6 augustus 2017 in Ermelo.Kijk voor meer informatie op www.ermeloyh.com. 

Over Pavo Sportsfit

Deze non-heating sportmuesli is bedoeld voor paarden die kracht nodig hebben maar die wel beheersbaar moeten blijven.

De ideale energiebron voor een sportpaard is een combinatie van zetmeel en oliën. Zetmeel als snelle energie voor extra 'power' waarbij vitamine E gecombineerd met selenium zorgt voor snelle afvoer van melkzuren. Olie als schone energiebron die geen afvalstoffen zoals melkzuren oplevert en als efficiënte energiebron voor het langer volhouden van de prestatie.

De energie in SportsFit is afkomstig uit zetmeel en een mengsel van sojaolie en lijnzaadolie  waardoor het rijk is aan plantaardige omega 3- en 6-vetzuren. Dit zijn essentiele vetzuren. Omega 3- en 6-vetzuren  zijn als energiebron uitermate geschikt voor langdurige en zware arbeid. Uit onderzoek blijkt dat omega3- en 6- vetzuren bijdragen aan een prachtige vacht. En omega 3 bevordert het (natuurlijk) afweersysteem.

Getoaste sojabonen hebben een hoog gehalte aan lysine, methionine en threonine, dit zijn essentiële aminozuren en de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en behoud van een goede conditie van de spieren.

Meer informatie: http://www.pavo.nl/sport/producten/pavo-sportsfit

Categorie: WK Jonge Dressuurpaarden 2017, WBDCYH

Downloads:

Ander nieuws

 • Enjoy the Ride voor Pink Ribbon in oktober
  Enjoy the Ride voor Pink Ribbon in oktober
 • Deelnemers internationale wedstrijden 23 t/m 29 oktober 2017
  Deelnemers internationale wedstrijden 23 t/m 29 oktober 2017
 • KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen 2018
  KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen 2018


Trekhaak specialist voor al uw trekhaken

 • Trekhaakspecialisten

  Contacteer één van onze trekhaakspecialisten
 • Electronische trekhaak catalogus

  Bekijk onze electronische trekhaak catalogus
 • Prijslijst & Brochures

  Download hier uw prijslijst of brochure
 • Bel me terug

  Wil je teruggebeld worden door Trekhaak.nl?
 • Bosal introduceert nieuwe elektronische trekhakencatalogus voor Europese Markt

  Vianen, 13 juli 2015 – De volledig vernieuwde versie van de Bosal online trekhakencatalogus is vanaf 1 juli 2015 LIVE. Het grote voordeel van deze online trekhakencatalogus is de gebruikersvriendelijkheid. Alle relevante informatie van wagentype omschrijving tot en met het certificaat van de typegoedkeuring van de trekhaak als ook de montagehandleiding van de kabelsets is in één oogopslag zichtbaar.
 • 24 Jun. 2015 BOSAL op televisie
 • 22 Apr. 2015 BOSAL in China gekozen als één van de meest succesvolle leveranciers
 • 15 Apr. 2015 Nieuw beschikbare Bosal vaste- en afneembare trekhaken maart 2015!
 • 23 Mar. 2015 Nieuwe BOSAL trekhaak- en kabelsets eerste kwartaal 2015
 • 24 Sep. 2014 Nieuwe Bosal trekhaken
Lees alle nieuws
Bosal fietsendragers